Αποτελεί μια μικρή λεπτομέρεια, όμως είναι αυτή που κάνει την μεγάλη διαφορά στην ασφάλεια της οδήγησης. Κυρίως το βράδυ όπου οι συνθήκες οδήγησης είναι δυσκολότερες. Ο λόγος για τους υαλοκαθαριστήρες. Δηλαδή το μηχανικό εξάρτημα του οχήματος που έχει σαν σκοπό να απομακρύνει από το παρμπρίζ του οχήματος τα νερά της βροχής, τις λάσπες ή τις ακαθαρσίες που υπάρχουν πάνω σε αυτόν.

Αν και για πολλούς οι υαλοκαθαριστήρες αποτελούν ένα αξεσουάρ που δεν έχει μεγάλη σημασία, εντούτοις αντιλαμβάνονται την σπουδαιότητά τους όταν χαλάσουν ή όταν βρεθούν σε κατάσταση που είναι απαραίτητη η χρήση τους. Κάνοντας μια μικρή ιστορική αναδρομή στο παρελθόν, θα τους συναντήσουμε από τα πρώτα βήματα της χρήσης των αυτοκινήτων.

Tα πρώτα οχήματα που κατασκευάστηκαν δεν είχαν το σύστημα των υαλοκαθαριστήρων με αποτέλεσμα οι οδηγοί να πρέπει να καθαρίζουν το παρμπρίζ μόνοι τους με το χέρι έχοντας ένα κομμάτι πανί. Αυτό ήταν εκτός από δύσκολο και χρονοβόρο κάθε φορά που έβρεχε. Όμως αποτελούσε και σημαντική καθυστέρηση στο ταξίδι τους. Όλα όμως άλλαξαν το 1905 όπου έγινε η πρώτη κατάθεση ευρεσιτεχνίας σε μια εταιρεία από την Μαίρη Άντερσον, αλλά ως υποχρεωτικό εξάρτημα του οχήματος έγινε 11 χρόνια μετά, το 1916. Από τότε αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του αυτοκινήτου και παραμένει σταθερή αξία σε όλα τα μοντέλα.

Οι υαλοκαθαριστήρες αποτελούν αναλώσιμα αξεσουάρ και είναι όπως τα ελαστικά που γερνούν ανεξάρτητα από τη χρήση τους. Κύριες αιτίες φθοράς τους είναι η ζέστη, το κρύο, ο χρόνος και η βρωμιά. Η ένδειξη στον οδηγό ότι χρειάζονται αντικατάσταση είναι όταν δεν καθαρίζουν σωστά την επιφάνεια του ανεμοθώρακα από το νερό. Έστω και μια γραμμή νερού να σχηματίζεται κατά τη διάρκεια λειτουργίας τους, θέλουν άμεσα αντικατάσταση, αφού ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος κυρίως το βράδυ όπου οι αντανακλάσεις πολλαπλασιάζονται και κάνει τις συνθήκες οδήγησης ακόμα πιο δύσκολες. Κάθε μοντέλο αυτοκινήτου έχει δικά του μεγέθη υαλοκαθαριστήρων. Έτσι πριν από την αντικατάστασή τους θα πρέπει να γνωρίζουμε τα μεγέθη τους, ώστε να υπάρχει ιδανική εφαρμογή. Φυσικά σήμερα στην αγορά υπάρχουν πολλά είδη υαλοκαθαριστήρων με διαφορετική ποιότητα. Το σίγουρο είναι ότι όταν θα επιλέξουμε έναν υαλοκαθαριστήρα θα πρέπει αυτός να πληροί τις προδιαγραφές του κατασκευαστή, ενώ θα πρέπει να γίνει σωστή και ορθή τοποθέτηση. Η φροντίδα των υαλοκαθαριστήρων περιλαμβάνει λίγες αλλά σημαντικές εργασίες από την πλευρά του οδηγού.

Όταν λειτουργούν θα πρέπει πάντα να είναι βρεγμένο το παρμπρίζ. Αυτό είναι και ο κύριος λόγος που στα τελευταίας τεχνολογίας αυτοκίνητα εφόσον ο οδηγός πατήσει για την λειτουργία των μάκτρα ελάχιστα δευτερόλεπτα νωρίτερα βγαίνει νερό από τις πιτσιλίθρες. Συχνός καθαρισμός των ελαστικών από σκόνες και ακαθαρσίες με μωρομάντιλα βοηθάει την κατάσταση για καλύτερη απόδοση και μεγαλύτερη αντοχή στον χρόνο. Επίσης στο ειδικό υγρό στο δοχείο πλύσης είναι καλό να βάζουμε τον χειμώνα αντιπαγωτικό και παράλληλα καθαριστικό για ακόμη καλύτερο καθαρισμό. Όταν οι συνθήκες είναι ακραίες πριν από την λειτουργία τους οφείλουμε να καθαρίζουμε τον πάγο από τα μάκτρα, ανασηκώνοντάς τα όταν χιονίζει. Θα πρέπει να γνωρίζουμε επίσης ότι τα ελαστικά δεν χαλούν μόνο όταν έχουμε πάγο ή χιόνι, αλλά και στις καυτές ημέρες του καλοκαιριού, όπου στο παρμπρίζ αναπτύσσονται τεράστιες θερμοκρασίες. Έτσι είναι καλό σε πάγο ή χιονιά να σηκώνουμε τους υαλοκαθαριστήρες για αποφυγή καψίματος ή σπασίματος από το βάρος του χιονιού όταν το όχημα είναι σταματημένο.

Οι υαλοκαθαριστήρες διαφέρουν από όχημα σε όχημα και σε διαστάσεις αλλά και στον τρόπο σύνδεσής τους. Ωστόσο στις περισσότερες συσκευασίες θα βρείτε ειδικούς αντάκτορες σύνδεσης για όλους τους τύπους οχημάτων. Επιλέξτε υαλοκαθαριστήρες συμβατούς με το αυτοκίνητό σας και διαβάστε τις οδηγίες τοποθέτησής τους που αναγράφονται στη συσκευασία ανάλογα με το τρόπο σύνδεσής τους στο αυτοκίνητό σας. Οι υαλοκαθαριστήρες σε καλές συνθήκες λειτουργίας μπορούν να αντέξουν 2 με 3 χρόνια κάνοντας απροβλημάτιστα την δουλειά τους, ενώ κάτω από ακραίες συνθήκες ο χρόνος ζωής τους λιγοστεύει σημαντικά. Επίσης, ένας λόγος που είναι σημαντικός για την συντήρησή τους είναι η χρήση του αυτοκινήτου. Είναι επόμενο ότι αν το όχημα χρησιμοποιείται συχνά σε «άσχημες» ημέρες ή καθημερινά για πολλές ώρες, η φθορά θα είναι μεγαλύτερη από ένα άλλο όχημα που είναι σταθμευμένο στην πυλωτή μιας πολυκατοικίας.

Σε γενικές γραμμές η κατάσταση των υαλοκαθαριστήρων είναι καθοριστική για την ασφάλεια κατά την διάρκεια της οδήγησης κυρίως το βράδυ. Η σωστή συντήρηση ή αλλαγή είναι σημαντική και θα πρέπει να γίνεται στον σωστό χρόνο. Ο οδηγός έχει την ευκαιρία να διαλέξει υαλοκαθαριστήρες από πολλές μάρκες. Σήμερα στην αγορά όλες οι κορυφαίες εταιρείες που ασχολούνται με τα αξεσουάρ αυτοκινήτων έχουν βγάλει σειρές μάκτρα για όλα τα μοντέλα. Η επιλογή είναι καθαρά του οδηγού, σε άμεση συνάρτηση του κόστους. Μια πολύ καλή εταιρεία στον χώρο των υαλοκαθαριστήρων και με παράδοση σε αυτόν είναι η Hella, την οποία αντιπροσωπεύουμε στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα. Και το σημαντικότερο όλων είναι ότι μπορείτε να τους βρείτε σε πολύ καλή τιμή. Καλή επιλογή…